Inhuren.com

Zo vergroot je de kans op een traineeship
Wil jij na je studie Bestuurskunde een traineeship volgen? Dan weet je waarschijnlijk dat je niet de enige bent. Traineeships zijn populair onder net afgestudeerden, waardoor je vaak concurreert met tientallen en soms zelfs honderden anderen. Benieuwd hoe je jouw kans op een traineeship vergroot? Je leest het in deze blog.

Wat is een traineeship?
Een traineeship is de kans om binnen een bedrijf in relatief korte tijd veel ervaring op te doen en te leren. Deze kans is alleen bedoeld voor de echte talenten onder de afstudeerders. Met als doel ze op te leiden tot topmanagers. Klinkt goed toch? Besef je overigens wel dat er heel wat lef en doorzettingsvermogen voor nodig is. Je zal jezelf – als je doorgelaten wordt – namelijk eerst moeten bewijzen in meerdere (soms 6) voorrondes. Het is namelijk een zeer intensief traject waarbij er veel van je verwacht wordt.

Wees er op tijd bij
In veel gevallen heb je ruim een half jaar tot jaar de tijd om je in te schrijven voor een traineeship. Ondanks dat dit lang is, is het wel noodzakelijk om je vroegtijdig in te schrijven. Voordat de selectieprocedure van start gaat, zullen bedrijven een voorselectie doen op basis van behaalde diploma’s, nevenactiviteiten, motivatie en je kennis over bepaalde onderwerpen.

Maak gebruik van je netwerk
Ga je netwerk eens na om te kijken of iemand die jij kent, werkt bij een bedrijf of instelling die momenteel een interessant traineeship open hebben staan. Doe eens een oproep op LinkedIn of spreek een kennis, familielid of vriend aan die bij een organisatie werkt waar jij aan de slag zou willen. Wellicht komt er binnenkort een traineeshipplek vrij, wat nog niet naar buiten toe gecommuniceerd wordt. Fijn als die persoon een goed woordje voor je kan doen toch?

Verspreid je kansen
De hoop vestigen op één traineeship is zonde van je tijd. De kans is en blijft nou eenmaal zeer klein dat jij net die ene gelukkige bent uit de honderden aanmeldingen. Verspreid daarom je kansen en schrijf je in voor meerdere traineeships. Schrijf je overigens wel alleen in voor traineeships waar je echt voor wilt gaan.

Zorg dat je jezelf kunt verkopen
Ben je geselecteerd voor de volgende ronde? Dan komt er een moment waarop jij het bestuur van het bedrijf moet overtuigen waarom ze voor jou moeten kiezen en niet voor één van de anderen. Verdiep je dus goed in het bedrijf en het werk-leertraject zodat je een koppeling kan maken naar jouw ervaring, karakter en ambities. Kom met sterke argumenten en kijk uit voor clichés.

Werkervaring opdoen in de branche waarvoor je studeert kan je helpen om het bestuur te overtuigen. Inhuren.com kan je helpen aan een relevante bijbaan.