De 5 meest gemaakte fouten in een motivatiebrief

Ken je dat gevoel? Na lang zoeken, vind je eindelijk een vacature die op jouw lijf geschreven is. Je CV is up-to-date… Maar dan vragen ze je een motivatiebrief mee te sturen. De motivatiebrief is vaak het lastigste van je sollicitatie. Daarom delen wij de 5 meest gemaakte fouten in motivatiebrieven, zodat jij die fouten niet meer maakt!

1. De standaard motivatiebrief
Het kost natuurlijk flink wat tijd om een motivatiebrief te schrijven. Zo moet je je verdiepen in de organisatie, probeer je creatief te zijn, verwerk je jouw ervaring en skills en moet je ook nog eens op je spelling en grammatica letten. Je denkt hier een oplossing voor te hebben: een standaardbrief die je alleen nog maar hoeft aan te passen aan de specifieke vacature. Dat klinkt ideaal, maar dat is het niet. Werkgevers vissen deze standaard motivatiebrieven er inmiddels met gemak uit. Waardoor jij waarschijnlijk kunt zwaaien naar een eerste gesprek. Niet doen dus! Investeer voldoende tijd in een sterke brief, het betaalt zich vanzelf uit.

2. Jezelf verkopen door appels met peren te vergelijken
Het doel van een motivatiebrief is jezelf – met jouw werkervaring en vaardigheden – verkopen. Maar, let wel op dat wat je verkoopt ook relevant is. Maar, let wel op dat wat je verkoopt ook relevant is voor de organisatie en de functie. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om uit te leggen hoe klantvriendelijk je bent, als je naar een functie solliciteert waarin je helemaal niet te maken krijgt met klanten. Klinkt logisch, toch? Helaas gaat dit vaker fout dan je denkt. Denk dus goed na welke vaardigheden passen bij het uitvoeren van de functie. En geef voorbeelden hoe jij die vaardigheden hebt toegepast tijdens je vorige functies.

3. Een te korte of juist een te lange motivatie
Er bestaan geen regels voor de lengte van je motivatiebrief. Zo ontvangen werkgevers motivaties bestaande uit vijf zinnen, maar ook brieven van twee kantjes. Het is allebei niet per se goed of fout. Maar wanneer je een korte motivatie schrijft, zorg dan wel dat je boodschap sterk en duidelijk overkomt. Een motivatie met “ik ben op zoek naar werk, omdat ik graag wat wil bijverdienen en omdat ik hier ervaring kan opdoen” voegt geen waarde toe. Aan de andere kant, helpt het ook niet als je twee kantjes volschrijft met eerdere ervaringen die bijvoorbeeld niet relevant zijn (zoals in de alinea hierboven beschreven is). Denk dus kritisch na wat je wel of niet nodig vindt om te vermelden.

4. Informatie die niet (volledig) klopt
Bij het schrijven van een motivatiebrief laat je jouw creativiteit volledig gaan en ga je later pas kritisch kijken en controleren. Doe die kritische check! Sommige sollicitanten zijn na het lezen van een vacature heel enthousiast en gaan direct aan de slag met schrijven. Vervolgens krijgt een werkgever een motivatie voor een functie die niet meer op de functie in de vacature lijkt. De sollicitant heeft in zijn of haar enthousiasme wat taken erbij bedacht of kreeg een bepaald beeld over de organisatie die wat anders is dan de realiteit. Een andere situatie is dat jij nauwkeurig bent. Maar je brief zit vol met slordige foutjes. Kom je dan nauwkeurig over? Om dit te voorkomen, lees je dus altijd nog een keer met kritische blik je brief na.

5. De overige foutjes
Dit zijn misschien wel de allermeest gemaakte fouten: spel- en taalfouten. Terwijl deze fouten juist zo onnodig en dus makkelijk te verbeteren zijn. Hoe vaak schrijf jij bijvoorbeeld in je afsluiting dat je uitkijkt naar een kennismaking middels een “persoonlijk gesprek”? Maar klopt dit taal technisch? Eigenlijk niet, want een gesprek is altijd persoonlijk. Let er ook op dat je de naam van de contactpersoon en de organisatie goed spelt. Zeker als de contactpersoon een bijzondere naam heeft, gaat dit helaas nog vaker fout dan je denkt. Laat tot slot je brief altijd door iemand lezen die de Nederlandse taal goed beheerst en jouw spel- en taalfouten er gemakkelijk uithaalt.

Hopelijk heb je van dit artikel geleerd en laat jij de meest gemaakte fouten uit je motivatiebrief. Mocht je worden uitgenodigd op een sollicitatiegesprek, bekijk dan de blog voor meer relevante tips. Uiteraard mag je ook altijd langskomen bij ons uitzendbureau in Den Haag.