Algemeen

Formeel

De B.I.L. organiseert ieder jaar meerdere en verschillende soorten formele activiteiten voor haar leden, namelijk:

EXCURSIES:

De commissie Activiteiten organiseert een aantal maal per jaar inhoudelijke excursies naar overheidsinstanties en/of private instanties om zo de studenten kennis te laten maken met Bestuurskunde in de praktijk. Zo bezoekt de B.I.L. bijvoorbeeld regelmatig gemeenten en ministeries en is ze afgelopen jaar op bezoek geweest bij Europol, de Marechaussee en de Raad van State.

Eerstejaarsexcursie:
Dit is traditiegetrouw een excursie voor eerstejaarsstudenten Bestuurskunde aan het begin van hun studietijd. De excursie dient niet alleen als een leuke kennismaking met Bestuurskunde in de praktijk, maar kan ook worden beschouwd als een leuk uitje waardoor de band van de studenten onderling verbetert. Tijdens de afgelopen Eerstejaarsexcursie werd er met ruim 40 studenten een bezoek gebracht aan het korps van de Nationale Politie, in hun hoofdkantoor in Den Haag.

LEZINGEN/DEBATTEN:

Congressen en/of debatten:
Naast de bestaande colleges van de Universiteit probeert de commissie Activiteiten studenten extra mogelijkheden aan te bieden om zich in Bestuurskundig relevante onderwerpen te verdiepen. Middels het organiseren van een congres, zoals het B.I.L.-SPIL congres, of een debat, zoals het Leids Debat, wat altijd plaatsvindt rond verkiezingen, wordt het duidelijker voor studenten hoe de praktijk in het openbaar bestuur er aan toe gaat.

Van Braamlezing:
Eens per jaar herdenkt de B.I.L. haar Dies Natalis van 22 mei 1985 door de voordracht van de Van Braamlezing. De heer Van Braam speelde een vooraanstaande rol bij de oprichting van de B.I.L. en is later beschermheer van de vereniging geworden. Al jaren achtereen is de Van Braamlezing het hoogtepunt van de Diesviering waarin onder meer Dr. R.F.M. Lubbers, Prof. Mr. P. Van Vollenhoven, Drs. G.B.M. Leers, Drs. M.C.F. Verdonk, Dr. Mr. M.J. Cohen en Drs. K.H. Ollongren hebben gesproken.

Café de Vijfde/Campus:
Drie keer per jaar organiseert de B.I.L. samen met het Instituut Bestuurskunde een Café de Campus. In de Common Room op de Lange Voorhout 44 komen docenten en studenten op ontspannen wijze met elkaar in contact. Onder het genot van een hapje en een drankje kan men luisteren naar een docent die vertelt over zijn of haar onderzoek en een student die vertelt over zijn of haar stage/buitenlandervaring


Informeel

De B.I.L. biedt, naast inhoudelijke activiteiten, ook vele informele activiteiten aan haar leden aan. Hieronder een aantal ieder jaar terugkomende activiteiten.

FEESTEN/BORRELS:

B.I.L-feest:
Vier maal per jaar organiseert de commissie Activiteiten een feest voor haar leden. Ieder feest heeft een thema waarop de avond wordt aangepast. Ondertussen staan de B.I.L.-feesten bekend om haar grote opkomst, de gemoedelijke sfeer en uiteraard de Nederlandse meezingers.

Borrel:
Aan het einde van iedere tentamen-week organiseert de B.I.L. voor haar leden de After Tentamen Borrel. Tijdens deze borrel kunnen studenten onder het genot van een hapje en een drankje van de B.I.L. napraten over de tentamens. Een goed moment om met vrienden de tentamenstress van het blok achter je te laten.

Gala:
Tijdens de Diesviering van de B.I.L. wordt er ook een gala georganiseerd. Voorafgegaan aan een chique diner, kan er gedanst worden, gekleed in mooie jurken voor de vrouwen en smokings voor de mannen.

TRADITIONEEL:

AlleJaarsDagen(AJD):
Aan het einde van het jaar worden er voor alle leden van de B.I.L. een aantal dagen weg in eigen land georganiseerd. Hier worden spellen gedaan, er wordt gefeest, maar bovenal wordt er genoten.

Happen & Blèren:
De B.I.L. houdt van (Nederlandse) meezingers, en daarom is Happen & Blèren in het leven gebracht. Allereerst wordt er met de groep gegeten bij een restaurant, waarna de activiteit verplaatst naar een karaokebar, om hier tot in de late uurtjes mee te zingen.